Olea Europaea struik
Olea europaea, beter bekend als de olijfboom, is traditioneel een kleine boom of grote struik die beroemd is om zijn duurzaamheid en zijn vermogen om onder moeilijke omstandigheden te gedijen. Als struik gekweekt, wordt Olea europaea gekenmerkt door zijn zilverachtige, grijsgroene bladeren die een mooie, dichte en ronde vorm creëren. De plant produceert de bekende olijven die zowel culinair als in oliën worden gebruikt.
Standplaats
De Olea europaea struik vereist een zonnige standplaats met veel direct zonlicht, idealiter 6-8 uur per dag, om optimaal te kunnen groeien en vruchten te dragen. Deze plant verdraagt hitte en droogte goed en prefereert goed doorlatende grond. Hij is goed geschikt voor mediterrane klimaten maar kan ook in gematigde regio’s worden gekweekt, zolang hij maar beschermd wordt tegen ernstige vorst.
Verzorging
Water: Geef de Olea wekelijks wat water, in de zomermaanden mag dit opgehoogd worden naar twee keer per week.
Voeding: Bemest de struik jaarlijks in het vroege voorjaar met een uitgebalanceerde meststof die geschikt is voor olijfbomen om een gezonde groei te bevorderen.
Snoeien: Snoeien is vaak niet nodig, maar kan worden gedaan om de vorm te onderhouden of de lucht- en lichtpenetratie binnen de struik te verbeteren, wat kan helpen bij de vruchtproductie en het voorkomen van ziekten.
Bijzonderheden
De Olea Europaea Lorc is niet giftig, ook niet voor huisdieren!
Olijfbomen kunnen zeer oud worden en blijven vruchtbaar met de juiste zorg, wat ze een langdurige aanvulling op de tuin maakt.
De Olea europaea struik kan in containers worden gekweekt, wat ideaal is voor terrassen of wanneer de ruimte beperkt is.
De olijven van de struik moeten worden verwerkt om hun bitterheid te verwijderen voordat ze eetbaar zijn.